Szukaj na blogu

czwartek, 9 marca 2017

FASOLOWA Z FASOLI PINTO Z KLOPSIKAMI


Fasola pinto. Mniej znana, i może nawet nie dla wszystkich dostępna. 
Na szczęście tutaj w UK  mam dostęp do najróżniejszych i najbardziej wyszukanych produktów i przypraw (i staram się je smakować jak najczęściej), więc zakup takiej fasoli nie stanowi dla mnie problemu. 
Jest atrakcyjna wizualnie, a nazwa  pochodzi od bordowych kropeczek, którymi jest pokryta. Ma leciuteńko słodki posmak
Dziś jej debiut w mojej kuchni. I debiut baaardzo udany 😊 


Zupa z tego gatunku fasoli wyszła pyszna 😋 
Dodatkowo wzbogacona solidną porcją mięsa, tym razem pod postacią klopsików stanowiła dla nas zarówno I i II danie .



Składniki:

  • 300g fasoli pinto
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 3 duże ziemniaki
  • kawałek selera
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • liść laurowy
  • ziele angielskie

Na klopsiki:

  • 1/2 kg mięsa mielonego (u mnie z łopatki)
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 łyżka kaszy manny
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • majeranek

Wykonanie:


Fasolę zalewamy zimną wodą i moczymy ok 12h.  Następnie odlewamy wodę, w której się moczyła, zalewamy świeżą, dodajemy listek laurowy i trochę soli. Gotujemy do miękkości fasoli. 
Mięso mielone mieszamy z cebula startą na drobnych oczkach, jajkiem i kaszą manną. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Formujemy  malutkie klopsiki. 
Obrane i pokrojone warzywa wkładamy do wody. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, trochę soli i gotujemy pod przykryciem około 15 minut. Następnie wrzucamy klopsiki i ziemniaki pokrojone w kostkę. Solimy, pieprzymy, dodajemy majeranek i gotujemy całość około 20 minut. Po tym czasie dodajemy ugotowaną wcześniej fasolę i ew. doprawiamy do smaku. 





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF