Szukaj na blogu

środa, 17 lutego 2016

NOCNA DROŻDŻÓWKA DLA LENIWYCH

Poniższy przepis polecam wszystkim, którzy twierdzą uparcie, że wypiek ciasta drożdżowego jest nie dla nich :)
 Kiedy dostałam ten przepis lat ponad 20 temu, nie bardzo wierzyłam, że użyte do drożdżówki produkty nie muszą mieć jednakowej temperatury, że drożdże nie muszą wyrastać rozrobione w ciepłym mleku, a ciasta po wyrośnięciu nie trzeba wyrabiać! Całkowite zaprzeczenie wszystkich prawd, jakie znałam o cieście drożdżowym. Dlatego piekąc ją po raz pierwszy nie wierzyłam w sukces moich kuchennych działań. 
A tu - przyszło miłe zaskoczenie :) 
Ciasto wyrosło pięknie i wyszło bardzo smaczne. 
Od tego czasu kiedy nie mam zbyt dużo czasu, a ochota na coś drożdżowego jest wielka piekę właśnie tę drożdżówkę. 
Warunkiem jest tylko przestrzeganie kolejności dodawanych do miski składników i minimum 3 godzinny czas  ich "leżakowania"  w misce. 
Ja zazwyczaj wieczorem wrzucam do miski wszystkie składniki wg wskazanej kolejności, przykrywam ściereczką i zostawiam tak całą noc.
Następnego dnia wyrabiam chwilę  drewnianą łyżką (lub mikserem przy użyciu haka też można) i buch na blaszkę.
Drożdżówka nie jest mocno słodka, łasuchom proponują dodać odrobinę więcej cukru lub np. posypać na wierzchu kruszonkę cukrem lub cukrem wanilinowym. 




Składniki: (na blachę 31cmx41cm)
  • 10 dkg świeżych drożdży
  • 5 całych jaj
  • szczypta soli
  • 3/4 szkl. oleju
  • 1 szkl. zimnego mleka
  • 1 szkl. cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 5 szkl. mąki
  • aromat cytrynowy
  • dowolne owoce
Wykonanie: 


Drożdże rozkruszyć na dnie miski, następnie wyłożyć na nie wszystkie składniki w podanej wyżej kolejności. Przykryć ściereczką i odstawić na min. 3 godziny. Po tym czasie ciasto  wyrobić (ja zrobiłam to przy użyciu drewnianej łyżki. Wyrabiałam ok. 5 minut)  i wyłożyć na posmarowaną masłem i posypaną mąką blachę. Oczywiście ciasto można wzbogacić dowolnymi owocami i posypać na wierzchu kruszonką 

 Piec 45 min w temp.175st.





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF