Szukaj na blogu

czwartek, 11 lutego 2016

STEKI ZE SCHABU W SOSIE Z MARCHEWKĄ I PAPRYKĄ

Schab w sosie. 
Pyszna klasyka. 
Kuchnia polska. 
Smaczna kuchnia.



Składniki:

  • 5 plastrów schabu
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka
  • 2 łyżeczki mąki
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • olej

Wykonanie:

Schab rozbijamy delikatnie tłuczkiem. Posypujemy ulubionymi przyprawami z obu stron i wstawiamy do lodówki na 1h. Następnie na rozgrzanej patelni podsmażamy go z obu stron. Przekładamy na talerz. Na ten sam olej wrzucamy posiekaną cebulę oraz posiekany ząbek czosnku. Chwilę smażymy, po czym dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę oraz pokrojoną paprykę. Warzywa lekko solimy, pieprzymy i dodajemy słodką paprykę. Mieszamy całość i podsmażamy ok 5 minut. Po tym czasie do warzyw przekładamy plastry schabu. Podlewamy wodą (jeszcze lepiej bulionem jeśli mamy) dorzucamy liść laurowy, ziele angielskie i dusimy pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Na koniec zagęszczamy sos mąką rozrobioną w odrobinie zimnej wody i dodajemy łyżkę zahartowanej wcześniej śmietany. Podajemy z kaszą, ryżem lub ziemniakami.





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF