Szukaj na blogu

sobota, 3 października 2015

ZUPA OGONOWA

Zupa ogonowa. 
Pamiętam z dzieciństwa jak "taki wynalazek" jadł mój tata ... nigdy jednak nie byłam zainteresowana co to takiego i jak "takie coś" smakuje. Już sama nazwa skutecznie zniechęcała mnie do spróbowania zupy ... i żałuję bardzo :)) 
Tak więc zupa ogonowa jest moim debiutem w gotowaniu i smakowaniu :).
 A wszystkich, którzy dotychczas jej nie jedli gorąco zachęcam do spróbowania, bo jest pyszna!
Szczerze żałuję, że ... "dojrzałam" do jej gotowania tak późno ... 



Składniki:
  • 2 ogony wieprzowe
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • biała część pora
  • 1 cebula
  • kilka suszonych grzybów
  • 3-4 ziemniaki
  • puszka pomidorów w sosie własnym
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszki
  • szczypta ostrej papryki
  • majeranek
  • sól 
  • pieprz
  • liść laurowy
  • ziele angielskie

Wykonanie: 


Grzyby namaczamy.
Ogony wieprzowe dokładnie myjemy, wkładamy do zimnej lekko osolonej wody i zagotowujemy. Następnie dodajemy do nich obrane warzywa , liście laurowe, ziele angielskie, grzyby, solimy i gotujemy wszystko do miękkości (ok 40 minut).
Na rozgrzanej patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, następnie  dodajemy majeranek i obie papryki, smażymy mieszając, aby papryka nie przypaliła się. Po chwili dodajemy pomidory w sosie własnym (ja wcześniej je zblendowałam) i smażymy całość chwilę.
Ugotowane na miękko warzywa i mięso wyciągamy z wywaru, a do wywaru wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz  wlewamy zawartość naszej patelni.
Warzywa kroimy w drobną kostkę, a ogony obieramy z mięsa i dodajemy ponownie do zupy.


Całość gotujemy jeszcze około 20 minut.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF