Szukaj na blogu

piątek, 11 kwietnia 2014

KLOPSY JAJECZNO-PIECZARKOWE

Bardzo lubię lekkie kotleciki jajeczne. 
Dziś kolejna  wersja tych pysznych klopsików, tym razem z dodatkiem startych na tarce pieczarek oraz lekko ciągnącego się sera ... 
Mogą być one fajnym bezmięsnym daniem obiadowym albo pyszną kolacją. Smakują tak samo pysznie zarówno na zimno jak i na gorąco.





Składniki: (na 11 niewielkich klopsików)

  • 7 jajek ugotowanych na twardo
  • 2 jajka (surowe)
  • 200 g pieczarek
  • 2 cebule
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki startej mozzarelli
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • szczypiorek
  • olej



Wykonanie:

Jajka ścieramy na drobnych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę, pieczarki ścieramy na tarce na oczkach. Na łyżce oleju podsmażamy cebulkę, kiedy się zezłoci dodajemy starte pieczarki. Mieszamy podsmażamy całość, aż woda, która puściły pieczarki odparuje. Lekko solimy i pieprzymy.Studzimy. W dużej misce mieszamy starte jajka, przesmażone pieczarki z cebulką, starty ser, posiekany szczypiorek oraz przyprawy: sól, pieprz, majeranek - do smaku. Wbijamy 2 całe jajka i dokładnie mieszamy masę jajeczną. Na koniec dodajemy bułkę tartą, a jeśli masa wyda nam się zbyt sucha - 2 łyżki przegotowanej wody. Zwilżonymi w wodzie dłońmi formujemy okrągłe, nieduże klopsiki. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy z obu stron na złoty kolor. 









2 komentarze:

  1. przepyszne kotleciki, pozdrawiam słonecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. proste, tanie i smaczne ... cóż chcieć więcej prawda? pozdrowionka :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF