Szukaj na blogu

niedziela, 3 lutego 2013

KLOPSIKI W SOSIE KOPERKOWYM

Zdecydowanie wolę klopsiki gotowane niż smażone. Ostatnio zrobiłam je w koperkowym sosie z warzywami.

Składniki:

  • mięso mielone, ja użyłam 1kg łopatki
  • cebula
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • majeranek
  • przyprawa do mięsa mielonego
  • sól, pieprz do smaku


Na sos:

  • bulion drobiowy
  • liść laurowy
  • marchewka
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • łodyga selera naciowego
  • śmietanka 18%
  • koperek


Wykonanie:

Zmielone mięso doprawiamy, wyrabiając na gładką masę. W garnku zagotowujemy bulion drobiowy, dodajemy liść laurowy, marchewkę, pietruszkę seler i seler naciowy. Formujemy klopsiki i wrzucamy na wrzący wywar. Gotujemy ok 20-25 minut. Warzywka wyjmujemy, kroimy w kostkę, wrzucamy do sosu. Sos zagęszczamy odrobiną mąki i słodkiej śmietanki. Na zakończenie dorzucamy sporą ilość posiekanego koperku...
                                                


i wersja obiadowa z ryżem...






1 komentarz:

  1. jak patrze na to wszystko co robisz to jestem wiecznie głodna.Wszystko tak pysznie i smacznie wygląda :-)
    Asia

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj

Print Friendly and PDF